Centrum zdraví, výživy a potravin – CZVP
CZVP vědecky hodnotí vztah mezi zdravím, výživou a potravinami. Základem je posuzování zdravotních rizik ve veřejném zdraví, včetně referenčních činností. Analyticky sleduje bezpečnost potravin a výživu, a to v rámci Národního programu monitoringu škodlivých látek a živin v dietě České republiky.
Podporuje zdravý životní styl v primární prevenci chronických zánětů. V projektech spolupracuje se zeměmi Evropské unie, Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).
CZVP také pro státní správu hodnotí výskyt nebezpečných potravin, zejména pak pro Orgány ochrany veřejného zdraví, Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), Státní veterinární službu (SVS) a jiné.
Pro veřejnost publikuje zejména výživová doporučení a vědecké práce.
Historií, současností a vizemi centra Vás provedou kolegové v krátkém medailonku: